12 Aralık 2011 Pazartesi

Kafkaslardan, Doğu yönünden göç eden dedelerin, ninelerin anısına toplandık


2011 Toprak Ana Gunu kutlamamiz sonlandı. Sanırım 45 kişiydik, 25'in üzerinde değişik lezzet paylaştık:)) Hepinizin orada olup, bereket fışkıran soframızdan bir parça tadımlamanızı o kadar çok isterdim ki. Tüm katkı veren dostlara müteşşekkirim. Bizi her biri Kafkasların muhteşem lezzetleriyle buluşturdu. Balkan mübadillerinden de masamiza katkı vardı. Yemek yapamayanlar lokumlar, akide şekerleri ile tadlandırdı damaklarımızı. Amacimiz sadece yemekleri paylaşmak değil elbet, yüzyıllar boyunca acılara gark olmuş, yurtlarından gerek mübadele gerekse zorunlu göç ile koparılmış milyonlarca insanımızı anmaktı, onların yanındayız biz sizi unatmadık demekti. Sanırım bunu becerdik, tariflerimizi, anılarımızı kayıt altına alarak ileriye taşimak benim vazifem oldu. Gelecekte elinizde olacak kitap (lar) unutulmuş, unutulmaya yüz tutmuş birçok bilgiyi, belgeyi kayıt altına alacağini ümit ederek heyecanımı daha da pekiştiriyor.


Toprak Ana gününe özel emek harcayarak destek veren Kafkasların ananevi yemeklerini yapan eller dert görmeye. Erdal Bey, annesi Bediigül teyzem, ablaları Dilşad ve Mehtap, Tangörüm, Pelinler, Neva, Nihalciğim, sevgili Sema ve aşagida yemek isimlerini sıraladiğim diğer tüm dostlarima müteşekkirim.

Sizinle olmak günün bereketiyle muhteşemdi. Lokanta Maya'da bizi misafir edem Didem Şenol'a ve ekibine muhteşem servisleri için teşekkür ederim.

Paylaşarak çoğalalim, çoğalalım ki ülkemizde var olan bereketi hiç unutturmayalim, analim ki anılalim gelecek kuşaklarda...


Açık Masa Buluşması Mönüsü:
Bediigül teyze: Abdigor Köfte, Kete, Kırt Kırt Kafkas Helvası

Dilşad: Ayran Aşı
Mehtap: Özbek Mantısı
Erdal Batmaz: Özbek Pilavı

Ayfer-Erkal Yavi: Baharatlı İşkembe (Uygur)+Laaza Sos ile, Çerkez Peynirleri, Aşure
Pelin Dumanlı + Esra Atay: Çerkez Tavuğu+Çerkez Peyniri
Emel Erden: Yörük Sıkması
Ebru Erke: Şıtfi
Tangör Tan: Ekşi Maya Ekmeğinden Kıymalı Papara

Pelin Tan: Bamya turşusu, Ayva tatlısı
Zerrin Nişancı: Aşure
Irmak Çağlı: Uygur Usulü Soğuk Helva


Neva ve Özbir Kip: Ekşi Mayalı Ekmek
Şebnem Balaban: Karalahana Çorbası
Nihal Doğan: İrmik Helvası, Kıvırma (Bulgaristan)
Didem Çakar: Kabak Tatlısı


Sema Temizkan: Kalakay
Ece Karaca: Şilbır
Sevim Gökyıldız: Geleneksel Akide Şekeri
Esra G.Erdoğan: Lokum


Ece-Roman: Beyoğlu Turşusu

7 yorum:

  1. Cok guzel bir Terra Madre kutlamasi olmus. Yagmur Boregi'ne tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. Nefis nefis! Nicelerine inşallah. Ancak Ayfer hanım, ilk paragrafınızın son cümlelerini lütfen bir kağıda yazıp her gün baktığınız bir aynaya yapıştırınız riciderim :)

    YanıtlaSil
  3. Hepinizin eline saglik, muhtesem gorunuyor hepsi, orada olmak isterdim. Nice kutlamalara! Yasasin Yagmur Boregi :-)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkurler arkadaşlar sağolun. Tijenciğim mesaj alınmıştır:))

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten de N.E.F.I.S. 'ti..
    Ayfer Hanım ,organizasyon ve muhteşem lezzetler için size ve Yağmur Böreği Convivium'una çok teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
  6. Harika bir sofra; gormus gecirmis yurekler; muhabbet dolu masalar; heyecanlı, deneyimli ve lezzetli bir mutfak; gonlu bol evsahipleri; gonlu bol el verenler, harika bir cesitlilik ve uyum... Sukran disinda ne duyar ki insan...
    Ellerinize yureginize saglik...
    Oya

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler arkadaşlar sayenizde sizin emeğiniz ve bol gönüllülüğünüzle şenlendi soframiz, nicelerine...

    YanıtlaSil