22 Ekim 2009 Perşembe

Yağmur Böreği Convivium'u Ne Yapar?

Yıl 1925... Selanik mübadili Hüseyin Efendi İstanbul topraklarına ayak basalı bir yıl olmuş. Büyük şehirde yaşamak istemeyince Silivri yakınlarındaki Çanta köyünde Rumlardan kalan koskoca bir köşk ve ekip biçeceği araziler verilmiş kendisine. Dedem, bu yeni toprakları tanımak, verimini artırmak için uğraşırken, yaz aylarında haftalarca yağmur almayan yörede halkın çıktığı yağmur duası sonrası, duaların kabulü için dağıttığı böreklerin isminin bir gün gelip benim radyo programımın, dergi köşemin ve içinde yer aldığım uluslararası hareket “Slow Food” un birliklerinden birinin ismi olacağını nereden tahmin edebilirdi ki?...

Şimdi bu blog aracılığıyla da paylaşmaya çalıştığımız Yağmur Böreği'nin neler yaptığına gelince... Yağmur Böreği'nin çalışma protokolünde, yerel pazarlar ve semt pazarları öncelikli yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye pazarlarını dolaşıyor, fotoğraflıyor, köylülerle sohbet ederek tohum ve geleneksel üretime teşvik konusunu irdeliyoruz. 


Geleneksel yemek kültürünün korunması, arşivlenmesi, belgelenmesi; mevsiminde meyve ve sebze kullanımıyla ilgili  bilinçlendirme programları; okullarda sağlıklı beslenme, fast food alışkanlığına karşı eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları da Yağmur Böreği'nin diğer çalışma alanları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder