31 Mart 2013 Pazar

Nedim Atilla'nın kaleminden Mantı Günümüz (Akşam Gazetesi)


ANADOLU MANTI CENNETİ
Geride kalan kutlamalardan biri de İstanbul’da, Slow Food’un Yağmur Böreği Birliği, Ayfer Yavi’nin öncülüğünde ‘Mantı Günü’ düzenledi. “Ah neydi o mantılar?” diyeyim kısaca… Doğal olarak insan, Anadolu’nun tüm mantı çeşitlerini bir masaya toplayıp yemeğe kalksa, vallahi çatlar. Ama ben lezzetinden damak çatlatan çeşitlerinden söz edeyim: Kuzey Ege’nin ‘avunya mantısı’ Ebru Erke tarafından yapıldı. Tavuklu ve bol sulu bir nohut yemeği, ince kesim fırınlanmış çıtır yufkaların üzerine dökülüyor, afiyetle götürülüyor. Ayfer Yavi’nin ‘Arnavut mantısı’ ise adeta bir vejetaryen bohçasıydı, harikaydı. Etkinliğin yapıldığı Beyoğlu-Kumbaracı Sokak’taki işletmeci Mihrimah Uzel’in ‘Gürcü mantısı’ ise, kıymalı-sulu ve haşlanarak yapılmıştı.
Hepsinden tattım diyemeyeceğim ama Anadolu’nun mantı zenginliği karşısında el pençe divan durduğumu söylemeliyim. 

1 yorum: