6 Mart 2012 Salı

İLKBAHARI OTLARLA KARŞILAYALIM. BEREKET FIŞKIRIYOR EGE TOPRAKLARINDAN...

Kışı meşakkatli geçirdik, kar her hafta göz kırptı gökyüzünden. İstanbul neyse de Anadolu, hele Doğu tam teslim oldu kışa. Erzurum'da gece  -30'lardan inmedi termometre günlerce. Toprak da doydu kara, biz de. Artık hakkımız değil mi fışkıran otların peşinden koşmak. Tarladan tarlaya seke seke dolaşmak. Biz İstanbullular için burada mümkün  olmasa da yolunuzu düşürürseniz Ege'ye güneş de sizinle olacak, boy boy otlar da. Geçen Pazar uğradım İzmir-Üçkuyular Pazarı'na. Gözlerim doydu yeşilliklere.

Arapsaçı, ebegümeci, radika, turpotu, cibes, körmen, sevgili şevketi bostanım, tazecik maydanozlar, pazılar, hele hele mevsimin baştacı çıtır enginarlar...
Bir tezgah elle topladığını kanıtlamak için bakın nasıl etiketlemiş arapsaçını.

İşte taptaze cibesler, Tireli kadının tezgahında
Pazardan torbalar doldu taştı, eve gelince İlkbahar'ın ilk Ege yemeklerinin kokusu mutfağı doldurdu.
Radika salatası, turpotu yağlaması, zeytinyağlı şevketi bostan, enginar ve arapsaçı yoğurtlama...

Dağlarına bahar gelmiş memleketin, İstanbul'dan bir soluklanmaya varın Ege'ye. Siz pişirmeseniz de, tüm lokantalardan süzülen nefis kokular nasılsa sarmalayacak ruhunuzu, bir adımda nefis yemeklerin arasında bulacaksınız kendinizi. İzmir'de Mutfak Girit, Urla'da Beğendik Ağabey, Tire'de Kaplan damağınızı şenlendirecek, aklınızın bir köşesinde bulundurun. Dönerken de torbanızı doldurun otlarla, pazarları yaşatın, köylümüze hakkını verin. Emeğini elleriyle kazanan tüm köylü kadınların da kadınlar gününü kutlamayı unutmayın emi?

2 yorum:

  1. Sanki Ege'li değilmişim gibi ağzım sulandı.Eline sağlık arkadaşım.İnsan içinde olunca ne kadar şanslı olduğunu bazen unutuyor.Hatırlamama yardımcı olduğun için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Gurselciğim senin yaptığın yemeklerin yanında benim ki nedir ki? Ege o kadar zengin o kadar verimli ki, İstanbul'un kışı uzun sürünce özlem daha artarak çoğalıyor İlkbahara. Seni de çok özledim arkadaşim...

    YanıtlaSil